Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  Skupina ORLEN garantuje stabilní dodávky ropy a pohonných hmot
Velikost textu:  A AA
Skupina ORLEN garantuje stabilní dodávky ropy a pohonných hmot

30-03-2022  

Skupina ORLEN od začátku války na Ukrajině neprovádí žádné spotové nákupy ruské ropy. Během té doby bylo objednáno 28 tankerů s alternativními druhy ropy pro rafinérie skupiny ORLEN v Polsku, České republice a Litvě. Nezávislost na dodávkách ruské ropy je možná díky důsledné diverzifikaci dodávek prováděné v posledních čtyřech letech. PKN ORLEN bude zároveň implementovat opatření vyplývající z mezinárodních sankcí.

„Máme rozsáhlou databázi dodavatelů z Evropy i mimo náš kontinent, se kterými jsme za poslední čtyři roky navázali silné a partnerské vztahy. Za tuto dobu jsme dovezli a otestovali v rafineriích skupiny ORLEN asi 100 druhů ropy z celého světa. Když tedy rezignujeme na dodávky ropy z Ruska, udržíme stabilní dodávky ropy nejen do Polska, ale do celé střední a východní Evropy. Ústup od ruské ropy by však měl být koordinován na úrovni celé Evropské unie, aby byla zachována tržní rovnováha,“ řekl Daniel Obajtek, předseda představenstva PKN ORLEN.

Od války na Ukrajině se skupina ORLEN dohodla na zvýšeném množství dalších dodávek z jiných zemí. Provedené činnosti plně zajišťují kontinuitu výroby v rafinériích skupiny ORLEN v Polsku, České republice a Litvě, které jsou připraveny na zpracování různých druhů ropy. Je to výsledek efektivní diverzifikace dodávek za poslední čtyři roky.

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL