Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  Sledujte online! Na komíně kralupské rafinérie se sokolí rodiče starají o svá čerstvě vylíhlá mláďata
Velikost textu:  A AA
Sledujte online! Na komíně kralupské rafinérie se sokolí rodiče starají o svá čerstvě vylíhlá mláďata

24-04-2023  

Páru sokola stěhovavého, který dlouhodobě hnízdí na jednom z komínů kralupské rafinérie, se podařilo na svět vyvést čtyři mláďata. Na komínech výrobních areálů skupiny se tak podařilo sokolům vyvést již 49 mláďat. Sokolím rodičům tím začíná mnoho starostí s nasycením mláďat, která budou do června živit. Příběhy z výchovy mláďat na komíně je možné sledovat na www.starameseosokoly.cz​.

Hnízdění sokolů stěhovavých je na komínech výrobních závodů skupiny ORLEN Unipetrol sledováno přes 11 let. Od té doby se sokolím párům podařilo vyvést 49 mláďat, která doplňují počty tohoto kriticky ohroženého dravce. Hnízdění je navíc možné sledovat přes kamery, které jsou umístěné přímo u hnízdní budky. Diváci tak mohou pozorovat celé období od zahřívání vajec a jejich vylíhnutí až po první prozkoumávání sokolích mláďat okolí svého hnízdiště.

Naposledy se mláďata v kralupské budce podařilo odchovat předloni. V následujících týdnech budou sokoli mláďatům shánět potravu a důkladně je živit. V květnu nastane období, kdy bude možné mláďata okroužkovat, což ornitologům v budoucnu umožní sokoly snadno identifikovat. Sokoli stěhovaví jsou kriticky ohroženým druhem a v minulosti sokoli z našich krajin úplně vymizeli. Jejich počty v současnosti opět rostou, a to zejména díky přísné ochraně. Spolu s přírodními útočišti si sokoli často vybírají ke svému pravidelnému hnízdění i komíny průmyslových areálů, jelikož sokolům poskytují dobrý rozhled do krajiny, klid ke hnízdění a dostatek potravy.

Samice sokola stěhovavého zahřívá vejce zhruba 30 dní. Po vylíhnutí mláďat začíná sokolímu páru starosti s nenasytnými mláďaty, která s vydatnou péčí viditelně rostou každým dnem. Přibližně tři týdny po vylíhnutí se vydají ornitologové k hnízdu na komíně, kde mláďata zkontrolují a okroužkují. Díky kroužkům je později možné sokoly identifikovat a mít přehled o jejich počtech na našem území. 

                    


Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana, otrokovická společnost REMAQ a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN Benzina v Česku a síť ORLEN na Slovensku a v Maďarsku. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největší multi-energetickou společností ve střední Evropě. ORLEN Unipetrol zaměstnává téměř 6 000 lidí a je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí.

Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@orlenunipetrol.cz

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL