Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  Tři sokolí mláďata opustila hnízdní budku v litvínovském výrobním areálu
Velikost textu:  A AA
Tři sokolí mláďata opustila hnízdní budku v litvínovském výrobním areálu

03-07-2024  

Tři mláďata kriticky ohrožených sokolů stěhovavých vylétla v červnu ze svého hnízda, ve kterém se před dvěma měsíci vyklubala. Nyní budou mladí sokoli získávat zkušenosti a trénovat své schopnosti lovu, než se za dva až tři roky usadí a vyvedou vlastní mláďata. Přes online stream v hnízdní budce na komíně teplárny v litvínovském výrobním závodě skupiny ORLEN Unipetrol mohou diváci sledovat celé období hnízdění sokolů každý rok, vždy v období námluv, které začíná na přelomu února a března, až do června, kdy mláďata opouští své hnízdo. Celkem se od roku 2011 v areálech skupiny ORLEN Unipetrol podařilo vyvést 58 mláďat tohoto vzácného dravce.

„Sokolí sezona se letos opět uzavírá s odletem mláďat do světa na zkušenou. Máme radost, že se sokolím párům podařilo na komínech našich areálů opět zahnízdit a vyvést letos ve třech z nich celkem devět mláďat. Vždy po třech mláďatech se sokolům podařilo odchovat v litvínovské a kralupské rafinerii a ve výrobním závodě Paramo v Pardubicích,“ říká Lucie Pražáková, ředitelka Nadace ORLEN Unipetrol, a dodává: „Už teď se těšíme na další hnízdní sezonu v příštím roce. Spolu s ornitology jako každý rok ve zbytu roku upravíme hnízdní budku tak, aby byla připravena na vychování další generace mláďat sokolů.“

Po opuštění hnízdní budky, ve které byla sokolí mláďata během dvou měsíců od jejich vyklubání svými rodiči zahřívána a krmena, se mladí dravci ještě několik týdnů zdržují v okolí svého rodiště. Jejich rodiče je ale čím dál více motivují k opuštění jejich teritoria a každé z mláďat si tak postupně musí najít vlastní území, ve kterém v dalších letech zahnízdí. Při takovém hledání mladí sokoli často urazí značné vzdálenosti. Ornitologové tak často pozorují české sokoli v Německu, Polsku, ale také ve vzdálenější Francii. 

V areálech ORLEN Unipetrolu se nachází pět hnízdních budek ve čtyřech výrobních lokalitách. Hnízdní budky do jednotlivých výrobních závodů byly nainstalovány vždy v roce, kdy byli ornitology v jejich okolí pozorováni sokoli a vznikla tím možnost jejich hnízdění v dané lokalitě. Na komín ornitologové stoupají dvakrát ročně, okolo poloviny května za účelem nasazení identifikačních kroužků mláďatům a na podzim, aby vyčistili a připravili budku sokolům na další hnízdní rok.

Sokoli stěhovaví poprvé zahnízdili v areálu litvínovského výrobního závodu patřící skupině ORLEN Unipetrol v roce 2011. Ve spolupráci s organizací ALKA Wildlife, která se zabývá výzkumem a ochranou volně žijících živočichů, se na komíně teplárny zřídila hnízdní budka, ve které sokoli odchovali již 37 mláďat.

„Sokolům se na komínech průmyslových areálů v Česku velmi daří, protože zde mají klid a dostatek potravy. V ORLEN Unipetrolu mohou sokoli hnízdit v pěti budkách, přičemž se letos podařilo vyvést mláďata ve třech z nich. Mladí sokoli po té, co opustí své hnízdo, hledají své vlastní teritorium a cestují při tom i nemalé vzdálenosti. Máme tak informace o českých sokolech např. z Německa, Francie, nebo Polska. Většina jich však ale nakonec zahnízdí v České republice, např. sameček okroužkovaný na litvínovském komíně v roce 2020 zahnízdil loni i předloni na teplárně Trmice s německou samicí,“ říká ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife.

Hnízdní budky skupina zřídila mimo dvou budek v litvínovském výrobním závodě také v areálu rafinerie v Kralupech nad Vltavou, neratovické Spolaně a v pardubickém Paramu. V Kralupech a Pardubicích sokoli letos odchovali po třech mláďatech a celkem s litvínovskými mláďaty se ve skupině podařilo vyvést celkem 9 mladých sokolů, kteří v těchto týdnech vylétají ze svého hnízda.

 
 

Informace o Nadaci ORLEN Unipetrol
Nadace ORLEN Unipetrol zahájila svoji činnost v roce 2017. Hlavním posláním nadace je podpora vzdělávání a popularizace vědy, především přírodovědných a technických oborů, ale také oblast společenské odpovědnosti s důrazem na podporu lokálních komunit a také životního prostředí. Nadace dlouhodobě podporuje školy, pedagogy i studenty prostřednictvím grantových programů. Prostřednictvím projektu Plastík a jeho kouzelný kufřík nabízí žákům prvního stupně exkurzi do světa chemie skrze zábavné pokusy. V rámci podpory vzdělávání a aktivit nadace vznikla řada vzdělávacích materiálů a výstupů v podobě výukových videí, která může shlédnout široká veřejnost na www.nouonline.cz. Nadace se od roku 2024 věnuje také společenské odpovědnosti v oblastech životního prostředí, podpory místních komunit nebo dobrovolnictví. Mezi aktivity v této oblasti patří např. charitativní sbírky, zarybňování řek, podpora hnízdění ohrožených sokolů stěhovavých nebo také chov včel medonosných. Nadace dlouhodobě spolupracuje s mnoha neziskovými organizacemi. Nadace ale často jedná  v reakci na aktuální dění ve společnosti a na mimořádné události. Informace o poslání Nadace ORLEN Unipetrol a všech ostatních aktivitách najdete na internetových stránkách www.nadaceorlenunipetrol.cz.

Kontakt:
Lucie Pražáková, ředitelka Nadace ORLEN Unipetrol
telefon: 736 506 939

​​

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL