Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  Oznámení vzniku a trvání události vyšší moci
Velikost textu:  A AA
Oznámení vzniku a trvání události vyšší moci

22-08-2024  

S odvoláním na náš smluvní vztah s politováním oznamujeme, že dne 21. srpna 2024 byla při výkopových pracích v našem výrobním závodě v Litvínově - Záluží v České republice nalezena nevybuchlá letecká puma z druhé světové války. Vzhledem k nepřekonatelnému riziku nekontrolovaného výbuchu této bomby se společnost ORLEN Unipetrol RPA s.r.o. v součinnosti s Policií ČR rozhodla provést okamžitou preventivní odstávku všech výrobních a energetických jednotek nacházejících se v rafinérské části litvínovského výrobního areálu a evakuovat všechny nekritické pracovníky.  Tyto výrobní a energetické jednotky zůstanou odstaveny až do odvolání. Výrobní jednotky v petrochemické části litvínovského výrobního závodu jsou nyní v omezeném provozu, ale v průběhu několika příštích dnů budou tyto jednotky z důvodu nedostatku vstupních surovin plánovaně odstaveny. V důsledku této mimořádné situace je vážně ovlivněno zpracování ropy v našem rafinérském závodě v Litvínově, jakož i výroba na etylenové jednotce a na polymeračních jednotkách.

Tato událost představuje mj. mimořádnou, nepředvídatelnou a nepřekonatelnou překážku vzniklou nezávisle na vůli společnosti ORLEN Unipetrol RPA s.r.o. a mimo její kontrolu tj. událost vyšší moci. Tato překážka - událost vyšší moci i nadále trvá.

Vznik a trvání výše uvedené překážky - události vyšší moci na straně společnosti ORLEN Unipetrol RPA s.r.o. znemožňuje společnosti ORLEN Unipetrol RPA s.r.o. řádně plnit své závazky vyplývající ze smluvních vztahů se svými obchodními partnery.

Nastalá překážka - událost vyšší moci - vylučuje odpovědnost společnosti ORLEN Unipetrol RPA s.r.o. a zprošťuje společnost ORLEN Unipetrol RPA s.r.o. jejích závazků vyplývajících ze smluvních vztahů s jejími obchodními partnery nebo v souvislosti s nimi, a to včetně, mimo jiné, povinnosti k náhradě škody či jiné újmy nebo povinností či závazků podle jakýchkoli jiných smluvních ustanovení zajišťujících nápravu. 

Děkujeme za pochopení.

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL