Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  ORLEN Unipetrol v litvínovské rafinérii zjišťuje stav výrobních technologií a připravuje se na restart
Velikost textu:  A AA
ORLEN Unipetrol v litvínovské rafinérii zjišťuje stav výrobních technologií a připravuje se na restart

30-08-2024  

V pátek 30. srpna 2024, několik minut po poledni, pyrotechnici Police České republiky ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem v chemickém areálu skupiny ORLEN Unipetrol v Záluží u Litvínova úspěšně zlikvidovali nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války, která byla nalezena ve středu 21. srpna 2024 při výkopových pracích. Odborníci v odlehlé části litvínovského Chemparku likvidovali typ pumy, s níž se v novodobé české historii ještě nesetkali. Zhruba 230 kilogramů vážící bomba obsahovala asi 100 kg výbušniny. Mimořádně nebezpečná byla zejména kvůli dlouhodobému chemickému časovému zapalovači s acetonem, používaném pro opožděnou explozi. Desetidenní likvidace této složité bomby si vyžádala okamžité odstavení provozu litvínovské rafinérie a rozsáhlá omezení v okolí chemického areálu.

"Chtěl bych všem zúčastněným, kteří se na likvidaci nevybuchlé pumy po celých deset dní podíleli, vyjádřit hluboké uznání za obrovské nasazení a dokonale profesionální přístup,“ řekl Mariusz Wnuk, předseda představenstva společnosti ORLEN Unipetrol, a dodal: „Děkujeme Policii České republiky, Hasičskému záchrannému sboru a všem ostatní složkám Integrovaného záchranného systému. Děkujeme všem představitelům státní správy a místních samospráv, zástupcům institucí a obchodních partnerů v Česku i zahraničí. Děkuji také všem našim zaměstnancům v Česku i v rámci mezinárodní skupiny ORLEN. Společně jsme úspěšně a bezpečně překonali zcela bezprecedentní a mimořádně nebezpečnou situaci." 

Kvůli nucenému odstavení výroby přestala litvínovská rafinérie skupiny ORLEN Unipetrol vyrábět pohonné hmoty. Proto ORLEN Unipetrol požádal o zápůjčku pohonných hmot ze státních hmotných rezerv. „Děkujeme také Vládě České republiky, Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR a Správě státních hmotných rezerv za vstřícný postoj k možnosti zápůjčky pohonných hmot. Díky této pomoci a zvýšenému importu paliv ze zahraničí v rámci skupiny ORLEN dokážeme i při nuceném odstavení rafinérie zajistit dostatek pohonných hmot na českém trhu," dodal Mariusz Wnuk.

Kvůli přípravám a samotné likvidaci letecké bomby došlo v uplynulých dvou týdnech k omezení nejen výroby, ale také provozu na přilehlých silničních, tramvajových a železničních komunikacích včetně turistických cest a cyklostezek v okolí výrobního areálu. „Naše velké poděkování patří i všem obyvatelům v okolí výrobního areálu za dodržování bezpečnostních pokynů, kterými jsme jim během posledních dní opakovaně znepříjemňovali jejich životy. Tímto se omlouváme a ještě jednou děkujeme. Také díky jejich respektování mimořádné situace se celý několikadenní zásah obešel bez incidentů a zranění,“ řekl Mariusz Wnuk

V litvínovském areálu nyní technici ORLEN Unipetrolu ve spolupráci s odborníky všech relevantních specializací monitorují a vyhodnocují dopady řízeného odpalu bomby na výrobní technologie a infrastrukturu. „Bezpečnost našich zaměstnanců je pro nás na prvním místě, proto k analýze následků likvidace pumy přistupujeme mimořádně zodpovědně. Až prověříme stav všech technologií a budeme si opravdu jisti, že můžeme bezpečně obnovit produkci, tak přistoupíme k postupné obnově výroby.  Předpokládáme, že po takto rozsáhlém utlumení všech výrobních jednotek to potrvá nejméně několik dní," uzavřel Mariusz Wnuk.



 
Na fotografii: Snímek prostoru po řízeném zneškodnění letecké pumy​
  

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana, otrokovická společnost REMAQ a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. ORLEN Unipetrol je v České republice jedna z největších firem z hlediska obratu. Zaměstnává přes 6 000 lidí. ORLEN Unipetrol je také společensky odpovědnou společností, a to zejména v oblasti podpory udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí. Potvrzením kvalitní péče o zaměstnance je prestižní mezinárodní certifikát Top Employer, který skupina získala v letech 2023 a 2024, a řada národních ocenění. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největší energetickou firmou ve střední Evropě.

Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@orlenunipetrol.cz​


« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL