Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  Skupina ORLEN Unipetrol vydala Zprávu o trvale udržitelném rozvoji za rok 2023
Velikost textu:  A AA
Skupina ORLEN Unipetrol vydala Zprávu o trvale udržitelném rozvoji za rok 2023

09-09-2024  

Rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol publikovala Zprávu o trvale udržitelném rozvoji za rok 2023. Skupina ORLEN Unipetrol tak pokračuje v rozvíjení své strategie transparentního informování odborné i široké veřejnosti o svém přístupu k ochraně životního prostředí, k zaměstnancům, zákazníkům a dodavatelům, bezpečnosti práce a celkovému řízení a správě. V loňském roce do oblasti ochrany a podpory životního prostředí investovala skupina ORLEN Unipetrol bezmála 2,5 miliardy Kč. Meziročně se výše těchto investic zvýšila o téměř 18 % a od roku 2018 činí nárůst více než 30 %.

„Sestavili jsme Zprávu o trvale udržitelném rozvoji za rok 2023, ve které informujeme o naší strategii, cílech, úspěších, příležitostech i rizicích v oblasti udržitelnosti našeho podnikání,“ říká Zbigniew Pawłucki, místopředseda skupiny ORLEN Unipetrol, a  dodává: „Jsme součástí kritické infrastruktury České republiky a uvědomujeme si své mimořádné postavení v rámci českého podnikatelského prostředí. Přikládáme proto zásadní význam tomu, abychom byli ze strany zaměstnanců, obchodních partnerů, dodavatelů, zákazníků, a v neposlední řadě veřejnosti vnímáni jako úspěšná a zodpovědná společnost.“

Nová zpráva navazuje na Zprávu o  trvale udržitelném rozvoji za rok 2022, která informovala o  dílčích krocích realizace strategie střednědobého rozvoje do roku 2030, která tvoří odrazový můstek k  dosaženi uhlíkové emisní neutrality, které chce skupina ORLEN Unipetrol dosáhnout nejpozději do roku 2050.

„Naší hlavní motivací je efektivně využívat naše výrobní technologie a hospodařit se surovinami tak, abychom naše podnikání postupně transformovali směrem k  udržitelné budoucnosti. Velký důraz proto klademe na dekarbonizaci, cirkulární ekonomiku a rozvoj obnovitelných zdrojů elektrické energie a biopaliv,“ říká Zbigniew Pawłucki.

Skupina ORLEN Unipetrol je za své aktivity v oblasti udržitelného rozvoje pravidelně oceňována odborníky i  širokou veřejností. ORLEN Unipetrol v letošním ročníku ovládl soutěž Nejlepší zaměstnavatel v Ústeckém kraji, a v  loňském roce se umístil jako nejlepší zaměstnavatel také na celostátní úrovni. Rafinérská a petrochemická společnost je držitelem certifikátu od prestižního globálního programu Top Employers Institute. V soutěži TOP 10 LEADERS, ve strategické kategorii „TOP odpovědná velká firma“, patří ORLEN Unipetrol mezi nejlépe hodnocené velké firmy z  hlediska celkového nastavení a rozvoje udržitelného a odpovědného podnikání.


 

 

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a  petrochemickou společností v  Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a  na výrobu, distribuci a  prodej pohonných hmot a  petrochemických produktů – zejména plastů a  hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k  významným hráčům na českém i  středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a  výrobní závody v  Litvínově a  Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v  Pardubicích, neratovická společnost Spolana, otrokovická společnost REMAQ a  dvě výzkumná centra v  Litvínově a  Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i  síť čerpacích stanic ORLEN v  Česku, na Slovensku a  v  Maďarsku. ORLEN Unipetrol je v  České republice jedna z  největších firem z  hlediska obratu. Zaměstnává přes 6  000 lidí. ORLEN Unipetrol je také společensky odpovědnou společností, a  to zejména v  oblasti podpory udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a  životního prostředí. Potvrzením kvalitní péče o  zaměstnance je prestižní mezinárodní certifikát Top Employer, který skupina získala v  letech 2023 a  2024, a  řada národních ocenění. V  roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největší energetickou firmou ve střední Evropě.

Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 736 502 520, e -mail: pavel.kaidl@orlenunipetrol.cz​


« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL